Ta en en vit månad!

Hälsa och alkoholnormens påverkan på våra dagliga liv är två områden som lyfts allt mer i den dagliga debatten. Det är många som upplevt alkoholnormen genom pressen att ta ett glas alkoholhaltigt vin eller öl trots att de inte varit sugna. Möjligheten att själv få välja och att då välja alkoholfritt är inte så självklar som den borde vara.

För den som dricker alkohol är en vit månad ett bra sätt att bryta alkoholnormen och samtidigt uppleva hur stark den är. Det kan också bli inledningen på en diskussion och reflektion kring hur vi som individer och även samhället i stort förhåller sig till alkohol och i vilka sammanhang den finns med.

Utöver att alkoholnormen synliggörs när fler tar en vit månad så finns det också många hälsofördelar med att plocka bort alkoholen från ölen eller vinet. Utöver de självklara vinsterna med att vakna morgonen efter en fest klar i huvudet och utan minsta spår av baksmälla så finns en rad andra positiva effekter som minskad cancerrisk, bättre sömn och bättre hy.

Över tid kan vi se en förändring där alkohol på många sätt fått en status som vardagslyx eller som belöning vid vila eller återhämtning. Det bidrar till att allt fler sammanhang fylls med alkohol, och det genererar också negativa konsekvenser. Detta gäller såväl för personer som inte kan, eller vill, vistas i miljöer med alkohol som för den egna personliga hälsan. Men samtidigt som alkoholhaltiga drycker tas för givna i många sammanhang ser vi också en motvikt i form av en stark alkoholfri trend. Systembolagets utbud av alkoholfritt växer och är den produktgrupp som ökar mest. Även vanliga matbutiker breddar sitt sortiment i takt med en ökad efterfrågan och allt fler krogar och uteställen inser behovet av något mer än bara mineralvatten och läsk.

Det finns dock mer att göra, och under en vit månad finns den perfekta möjligheten att vara med och påverka utvecklingen. Be den lokala matbutiken att ta in din alkoholfria favorit-öl ifall den inte finns inne. Be en bartender utmana sig själv med en alkoholfri drink utifrån ditt tycke och smak. Passa på att gå igenom de allt större alkoholfria hyllorna på Systembolaget. Att umgås i krogmiljö på pubar, restauranger och barer är några av de mötesplatser där vi träffar nya bekantskaper och har trevligt. Men det är också platser där alkoholnormen är som starkast. Att utmana alkoholnormen genom alkoholfria val i dessa miljöer gör skillnad och tillsammans bidrar vi till att alkoholfritt blir ett naturligt val för alla. Alkoholfria viner, öl, cider eller vad det än må vara är drycker som funkar lika bra till vardag som till fest.

Ta en vit månad och upplev mer!

Handen_pa_glaset

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00