Må bättre utan alkohol

Det finns många skäl att dricka mindre alkohol eller att ta en vit månad. Här är några exempel:

 • Levern får vila. Det leder till att levervärdena och funktionen förbättras. Om man håller upp längre, 3 till 6 månader, kan levervärdena återgå till den nivå de ligger på utan alkohol.
 • Blodtrycket sjunker. Alkohol driver upp blodtrycket. När du avhåller dig från alkohol börjar blodtrycket normaliseras igen.
 • Du sover bättre. Sömnstörningar avtar i de allra flesta fall när du slutar dricka. Det gör att du känner dig mer utvilad på dagarna.
 • Du tänker klarare. En opåverkad hjärna som har fått en ordentlig nattsömn fungerar mycket bättre. Det blir lättare att hålla reda på saker, strukturerara vardagen och fungera på jobbet.
 • Immunförsvaret stärks. Alkohol hämmar benmärgens förmåga att bilda försvarsceller som ska skydda kroppen från infektioner och du blir därför lättare sjuk.
 • Bättre sjukvård. Läkning och rehabilitering blir bättre och snabbare utan alkohol. Mediciner fungerar som de ska utan att effekten reduceras eller orsakar extra biverkningar.
 • Färre kalorier. Alkoholen sänker sockerhalten i blodet vilket ger en stark hungerkänsla och ökar aptiten. Utöver det innehåller både vin och öl en hel del kalorier, ett glas starköl innehåller i snitt 186 kcal och ett glas rödvin 108 kcal.
 • Din omgivning mår bättre. Förutom att du själv kan lära dig nya sociala strategier för att må bra, trivas och ha kul kommer din omgivning nästan garanterat bli glada över ditt val. Särskilt små barn tycker att möten med alkoholpåverkade vuxna kan vara jobbiga.
 • Olycks- och sjukdomsrisken minskar. Förutom att risken att ramla, krocka eller hamna i bråk minskar löper du mindre risk att drabbas av både cancer och psykiska besvär.
 • Det kan vara startskottet på en större förändring. Har du som mål att göra en långsiktig förändring kan det vara en väldigt bra idé att börja med en vit månad. Sätt upp en tydlig målbild och ersätt vanan att dricka med någonting annat, till exempel endorfinkickar från träning.
 • Sociala vinster. Ditt sociala umgänge får en helt ny dimension. Alltifrån de som kommer att ifrågasätta din vita månad och utmana dig till de som kommer att göra som du. Alkoholfriheten kommer att ge dig nya upplevelser och berika dina relationer med vänner och bekanta.

Här finns mer bildspel om hur alkohol påverkar kroppen:
http://www.accentmagasin.se/politik/bildspel-sa-funkar-alkohol/

Turkos-knapp-1024x1024

Här finns mer läsning om alkohol och hälsa.

Folkhälsomyndigheten

Alkohol och hälsa:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/a643d702ed1b4ef1a8128156f44342f6/r200511alkoholhalsa0601.pdf

Systembolaget

Temasidor om alkohol:
https://www.systembolaget.se/om-alkohol/

Nu är det Sober October:
https://www.systembolaget.se/om-alkohol/halsa-livsstil/sober-october/

Kvinnor och alkohol:
https://www.systembolaget.se/imagelibrary/publishedmedia/bn13vi4vibw24m80dsse/Kvinnor-och-alkohol-kunskapsoversikt.pdf

Smått och gott om alkohol och hälsa

Vardagspuls: Hälsovinsterna med vit månad
http://www.vardagspuls.se/kropp–halsa/sa-stora-ar-halsovinsterna-om-du-tar-en-vit-manad/

Alkohol och träning:
http://www.gih.se/OM-GIH/Press-och-media/Pressmeddelanden/Sa-paverkar-alkohol-din-traning/

TV4 Nyhetsmorgon 2017-10-08:
https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/3938527

IOGT-NTO:s alkoholrådgivning
http://iogt.se/alkoholradgivning/

Alkoholhjälpen:
https://alkoholhjalpen.se/

Alkoless.se:
http://alkoless.se/

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00