Vit jul – ett smartare val som årets julklapp

Nyligen utsågs mobillådan till årets julklapp. Ambitionen att uppmuntra till en bättre balans mellan uppkoppling och skärmfrihet är god. Inte minst under julen, som är den stora familjehögtiden och ett unikt tillfälle att ladda de emotionella batterierna och skapa minnen som varar livet ut.

Men även om det är skönt för alla att slippa en mamma som läser jobbmejl vid julbordet och en pappa som ser barnen som en bakgrund till årets julselfie så har vi inom IOGT-NTO-rörelsen en bättre kandidat till årets julklapp. Den har allt som mobillådan har plus en rad helt unika egenskaper. Den är gratis, ja faktiskt sparar den pengar både i den egna plånboken och bidrar till en bättre samhällsekonomi.

Vår kandidat till årets julklapp är en vit jul. Alltså en jul utan alkohol.

Som alla kandidater till årets julklapp så speglar en vit jul trender och ligger väl i tiden. Även om alkoholnormen – alltså den konstiga regel som ger var och en rätt att verbalt ifrågasätta den som vågar skippa nubben/julölen/glöggen – är fast förankrad i vårt land så ser vi nu en snabb förändring:

  • Trenden bland unga i Sverige, och en rad andra länder, är att människor dricker allt mindre alkohol. Tidsbrist, sociala medier, ett ökat intresse för hälsa och träning men också ändrade attityder anges av experter som möjliga orsaker.
  • Allt fler väljer alkoholfritt under julen. Förra julen valde 46 % en vit jul av alla svarande i IOGT-NTO-rörelsens YouGov undersökning. I gruppen kvinnor 35–45 år med barn valde hela 59% bort alkoholen. Minst benägna att ändra alkoholvanor är äldre och män.
  • Greta Thunberg-effekt. Den världskända skolstrejkarens budskap är att vi måste lyssna på experterna och att var och en måste ta ansvar och bidra till en bättre och mer hållbar värld. I fallet med alkoholen är experterna eniga: Ingen annan enskild påverkbar faktor i vårt land bidrar till så mycket våld, otrygghet och onödigt lidande.

Tycker vi att alla barn har rätt till en trygg och glädjerik jul så är det enkelt att välja en vit jul.

Vartannat barn upplever att vuxna förändras när de dricker alkohol. Fler än en av fem av Sveriges niondeklassare tycker att en förälder dricker för mycket. Även i relationen till vuxna barn kan det vara en idé att skippa alkoholen som obligatorisk ingrediens i familjetraditionen. Enligt en färsk undersökning för släktforsningsföretaget Ancestry upplever var femte svensk i åldern 18–29 år den ökade alkohol- och matkonsumtion under julen som en stressfaktor.

Även om du själv inte känner att du har problem med alkohol så bidrar du till en samhällsförändring till det bättre: Tryggare barn, minskade samhällskostnader, bättre personlig fysisk och psykisk hälsa och en piggare juldagsmorgon. Det finns många fördelar med en vit jul.

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00